Kenneth Bengtsson. Foto: Svenskt Näringsliv
VÄNSKAPSBAND. Regeringens relationer till fackföreningsrörelsen, väljarkåren och verkligheten blir allt frostigare. Men frågan är om inte relationen till näringslivet är ännu kallare. Det är i alla fall lätt att få den uppfattningen efter att Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson gått till generalangepp  mot regeringens jobbpolitik för unga:
Trots nästan sex år i regeringsställning har alliansregeringen inte klarat att sänka arbetslösheten för unga, slår Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson fast. Utan omsvep kallar han det för ett misslyckande. 

– Det är ganska enkelt. Vi har samma höga ungdomsarbetslöshet i dag som vi hade för åtta år sedan, säger han i en intervju med SvD Näringsliv. 
Bakgrunden är att finansminister Borg och arbetsmarknadsminister Engström gnällt på att företagen ställer för höga krav på blivande anställda. Sånt tänker inte Bengtsson ta liggande och säger att regeringens politik är ett misslyckande. Bengtsson passar även på att känga till Engström som bett snällt att företagen ska anställa kompetens de inte behöver:
Det är alldeles hårresande. För en minister vore det klädsamt att ha lite större insikt om det här problemet. 
Bengtssons kritik fortsätter i samma anda, och det visar ganska tydligt att det regeringens jobbpolitik erbjuder, nämligen billig arbetskraft, inte är det som efterfrågas. Näringslivet behöver kompetent personal, inte billig. Då fungerar vare sig jobbskatteavdrag eller sänkt krogmoms.