Att presidentvalet i USA skulle minska högerns önsketankar om ett svenskt natomedlemskap kändes som ett ganska rimligt antagande. Speciellt när vi fick resultatet den där onsdagsmorgonen för två veckor sedan. Att gå med i en krigsallians ledd av Donald Trump borde inte locka någon.

Men Moderaternas försvarspolitiske talesperson, Hans Wallmark, tänker helt annorlunda. Han säger till Financial Times att natomedlemskapet snarare är mer attraktivt nu med Donald Trump i spetsen:

”Now we have to rely on a person that is very tricky to read. The arguments for Swedish membership are therefore even higher today. It’s better that we seek the strength in co-operating with 28 countries rather just one nation”

Han säger alltså att argumenten för svenskt medborgarskap är fler idag, efter att Donald Trump valts till president.

Wallmark påstår att vi då skulle samarbeta med 28 länder till skillnad från idag då vi bara samarbetar med en nation, vilket självklart inte stämmer. Sverige ingår redan nu i flera samarbeten. EU är ett exempel. Samarbetet med våra nordiska grannländer ett annat.

Den militära alliansfriheten

Skillnaden är att i våra nuvarande samarbeten kvarstår vår militära alliansfrihet, som innebär att varje gång Sverige ska gå in i ett annat land militärt så krävs det ett riksdagsbeslut. Inget annat land kan idag kräva att Sverige deltar i konflikter eller insatser utan riksdagens godkännande. Ett natomedlemskap skulle ta bort det självbestämmandet.

Istället skulle Trump, som både är fascist och hyser en osund fascination för Vladimir Putin, kunna bestämma var svensk militär ska ingripa. Vilket känns så där lagom tryggt.

Och även om vi bortser från Trump i några sekunder så har vi Erdogan i Turkiet, Orbán i Ungern och snart kanske Le Pen i Frankrike. Är det några vi vill ingå en krigsallians med?

Nej.

”Men Norge då!”

När Alliansfritt påpekar att NATO nu kommer ledas av Trump brukar högern gorma om att NATO faktiskt leds av Norge, eftersom att Jens Stoltenberg är generalsekreterare. Men ärligt, Stoltenberg är en tjänsteman och USA bestämmer fortfarande i NATO. Det är ett skämt att påstå något annat.

De kan slänga sig med vilka ord de vill. Men ett natomedlemskap innebär att ingå krigsallians med Donald Trump. Och det ser tydligen inte Moderaterna något som helst problem med.