Den förre KDU-ordföranden Sara Skyttedal är åter på tapeten. Hon har nu flyttat från ungdomsförbundets högkvarter i Stockholm, till kommunhuset i Linköping. Något man kunde tycka borde ändrat hennes tonläge.

Men icke... Hennes första motion: bygg ett NATO-flygfält i Linköping!


Karlshamn fick bestämma om ryska gasledningar, då borde Linköping få bestämma om flygbaser för utländskt militärt flyg enligt Sara Skyttedal. Det är konstigt nog jämförbart i Skyttedals värld. Om Gotland får leka med ryssen, får Östergötland leka med NATO.

Att Sverige inte är med i NATO stoppar inte Sara Skyttedal. Hon vill till varje pris att Sverige ska gå med i krigsalliansen för att skydda oss från Ryssen i Karlshamn. Om vi har en flygbas, underlättar det för övergången från ett värdlandsavtal till ett helt medlemskap påstår den före detta KDU-ledaren.

”Hon är ganska fånig"

Men om vi har en flygbas, kanske NATO blir mer intresserade med att jobba med oss? Hennes NATO-vän inom Alliansen, Riksdagsledamoten Mathias Sundin (L) håller inte med:

”Det finns inte på världskartan att Nato bygger en bas här om vi inte är medlemmar. Hon är ganska fånig som sprider sånt här”

Till och med Liberalerna, det NATO-hetsigaste partiet av dem alla, ser alltså absurditeten i förslaget.

Själv motiverar hon förslaget med att det skulle skapa jobb till kommunen. Vilket är standardsvaret för alla alliansförslag någonsin, från lekplatsrenoveringar till privatiseringar av äldreboenden. Det är också ett återkommande tema att ekonomi kommer före allt annat, som i detta utdrag från flygfältsmotionen:

”Vi tror att en etablering av NATO-flygbas i Linköping skulle kunna bidra positivt till kommunens ekonomiska utveckling och dessutom öka säkerheten för kommuninvånarna”

Men ett NATO-flygfält i Linköping skulle skaka upp det säkerhetspolitiska läget i Sverige, och föra oss farligt mycket närmare NATO. Men det är det högerpopulister som Sara Skyttedal är ute efter. Att skapa drama, att utmana med absurda förslag och till varje pris gå med i krigsalliansen NATO.