​Bygget av Nya Karolinska sjukhuset (NKS) är Stockholmsmoderaternas skrytbygge. Alliansen har tidigare slagit sig för bröstet och gapat om att de aldrig har lagt så mycket gemensamma resurser på välfärd förut. Visst har de rätt: NKS räknas som ett av världens dyraste sjukhus. Men det är dyrt helt i onödan. Och nu vill alliansen omförhandla avtalet.

NKS är en så kallad Offentlig-Privat Samverkan (OPS), idén är att näringslivet ska betala delar av bygget. Näringslivet å andra sidan ser det som ett sätt att tjäna grova pengar på skattebetalarna. Och nu har kostnaderna skenat, rejält.

Fuffens i upphandlingen

  • Konsulten som anställdes av landstinget med uppdrag att utreda om OPS-lösning är en bra modell hade tidigare haft uppgiften att sälja in OPS-lösningar över världen. Ett ganska fiffigt sätt om man vill att utredningen ska gå åt ett visst håll, så att säga.
  • Samtidigt som PWC hade landstingets uppdrag att sköta upphandlingen med Skanska  hade bolaget uppdrag att göra skatteupplägg för Skanskas partner Innsfree i Luxemburg. Innisfree är ett kontroversiellt ämne eftersom huvudägaren bekräftat att ägarna till 72 procent av aktikapitalet är baserad i skatteparadis. Tillsammans med Skanska får Insfree betalt för att bygga NKS.

2010: Rena klantfasoner

En upphandling går ut på att man får byggfirmor att bjuda under varandra och på så sätt kan man pressa ner kostnaden. I förarbetet till upphandlingen underströks det att affären endast kunde fungera om det finns tre till fem företag som fick konkurrera. Det blev bara Skanska som lämnade in ett anbud, och kunde därför sätta priset efter eget huvud.

Trots detta avbröts inte upphandlingen. När det dåvarande finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) fick frågan om inte Skanska kunde utnyttja sin roll som enda anbudsgivare menade hon att Skanska inte visste om detta då Moderaterna aldrig berättade det för dem.

"Det har aldrig sagts från oss" är svaret som försöker utmåla Skanska som ett idiotföretag som har noll koll på sina konkurrenter.

Alliansen drog igång en gedigen bortförklaringskampanj, och när det inte gick hemligstämplade de uträkningar för finansieringen och tvingade oppositionspolitikerna till tystnadsplikt.

Upphandlingen anmäldes sedan till Konkurrensverket. Enligt landstingets egna upphandlingskrav skulle det finnas minst tre budgivare för bygget – men landstinget valde att genomföra affären ändå. Skattebetalarna i Stockholm blåstes då på uppskattningsvis 30 miljarder genom avtalet som Elmsäter-Svärd tecknade med Skanska.

Då erkännde alliansen att upphandlingen var misslyckad på grund av endast ett anbud - samtidigt försökte de fortfarande lura i folk att den dåvarande situationen var "det överlägset bästa alternativet". Lite motsägelsefullt man tycka.

Miljardnota i onödan

NKS har finansierats genom att byggbolag och riskkapitalbolag tagit lån på egen hand. Eftersom enskilda bolag inte är en lika säker investering för banken blev deras räntor mycket högre än om landstinget själv hade tagit lån, vilket Socialdemokraterna påpekade för de styrande i alliansen. Eftersom landstinget får betala bolagens räntor är det i slutänden skattebetalarna som får ta konsekvensen av de ofördelaktiga lånen.

2013: Filippa Reinfeldt försöker mörka budgethålet

Bygget av NKS blir dyrare än förväntat, år 2013 skrev Dagens Industri:

För en dryg vecka sedan kunde Di avslöja innehållet i en konsultrapport som landstinget beställt från McKinsey. Redogörelsen, som landstingsledningen har försökt hemlighålla, visar att Nya Karolinska blir klart dyrare än motsvarande sjukhusbyggen runt om i världen.

Dessutom sågades de nya lokalerna för cancerbehandling av SACO:s huvudskyddsombud.

2014: Kanonaffär – för Skanska

Simon Blecher, ekonomijournalist och fondförvaltade, sågar landstingsmoderaternas avtal för NKS. En kanonaffär för Skanska men inte för skattebetalarna:

– Ja, så klart det blir ju Skanska som är ett sådant där bolag jag aldrig kommer släppa taget om. Men just nu tycker jag det ser fantastiskt ut av tre skäl. Det ena är ju Nya Karolinska som jag tror är en kanonaffär för Skanska, men jag ska inte säga för oss skattebetalare i Stockholm kanske…

Tio miljarder dyrare

När Skanska och riskkapitalbolaget Insfree fick uppdraget att bygga NKS beräknades kostnaden till 14,5 miljarder kronor, mer får det inte kosta sa alliansen.

– Avtalet är på 14,5 miljarder och vi håller budget, sa finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Men det var nu uppe i över 25 miljarder kronor.

2015: Alliansen försöker desperat städa upp

Svenska Dagbladet (SvD) publicerade en artikel om turerna kring byggandet av NKS. Där försökte moderater sig på ett taffligt städningsförsök när de påstod att den förra regeringen varit emot NKS-affären.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) uppgav att hon varit emot affären hela tiden, och företrädare för den gamla regeringen påstår att Fredrik Reinfeldt med hjälp av sin stabschef Kristoffer Tamsons och statssekreterare  försökt banka vett i dåvarande finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter Svärd.

Den uppmärksamme noterar dock att inget av det här finns, som av en slump, dokumenterat. Det enda vi vet är att Fredrik Reinfeldt lite senare utsåg Elmsäter Svärd till minister. Hon har nu lämnat politiken, precis som Filippa Reinfeldt.

… och vill att du ska gå vidare

Häromdagen skrev alliansföreträdare en debattartikel på SvD-debatt  och vädjade landstingspolitikerna att “ta ansvar” och inte riva upp avtalet som reglerar köpet av NKS.

De försöker översläta genom att skriva att de “väljer att blicka framåt” och tycker ni andra ska göra det också.

… sen inser slutligen alliansen det oundvikliga

Två dagar senare inser alliansen katastrofen och vill att avtalet ska omförhandlas.

SvD skriver:

I debattartikeln pekar [Torbjörn Rosdahl(M)] och de övriga allianspartierna särskilt ut behovet av att omförhandla räntorna på lånen och lyfter även fram möjligheten att landstinget kan amortera av lån i förtid

Så dags nu.

Visst är det roligt med riskkapitalister?

NKS har just nu kostat 11 000kr för varje invånare i Stockholms län.

Grattis Stockholm! Nu har nu ett alldeles eget NUON-fiasko!