Idag kom den överraskande rapporten att statliga Vattenfall minskar sin vinstprognos med 30 miljarder kronor, rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken till halva fallet beror på det skandaltyngda köpet av det holländska kraftbolaget Nuon. Affären diskuterades ingående redan när det gjordes 2009, och när korten kom upp på bordet i vintras. Finansmarknadsminister Peter Norman, som ansvarar för de statliga bolagen, säger såhär om Nuonköpet:
Det man kan säga i dag är att det var ett högt pris utifrån den information vi har i dag
Här slirar han på sanningen. Regeringen visste att Nuon köptes alldeles för dyrt. Näringsdepartementet värderade bolaget till cirka 30 miljarder kronor mindre än de 97 miljarder Vattenfall i slutändan faktiskt betalade för bolaget. Den information vi har idag är alltså samma som den vi hade 2009. I samband med dagens presskonferens påstod också Norman att dårvarande näringsminister Maud Olofsson ensam skötte kontakterna med Vattenfall om Nuon, enligt Dagens Industri:
”Någon information till partiledarna gavs inte”
Inte heller detta stämmer. Här är protokollet från regeringssammanträdet som visar att de övriga partiledarna var informerade. Regeringen försöker gjuta olja på vågorna. Och lyckas tala osanning två gånger på studs. Förtroendeingivande.