ARBETSLINJEN. För ett par år sedan halverade regeringen arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år. Det kostar 14 miljarder kronor om året, och tanken var att det skulle skapa en väldig massa nya jobb. Det verkar gå sisådär på den fronten. SVT:
Enligt en preliminär rapport från IFAU (institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) är kostnaden per nytt jobb mellan 1 och 1, 5 miljoner kronor enligt rapporten. På längre sikt är det osäkert om reformen har någon effekt alls trots att den kostar 14 miljarder kronor per år. […] Nu har Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering gjort de första vetenskapliga studierna av reformen. Svaret är att det gav få unga jobb. Reformen gav liten effekt och var dyr. Totalt har reformen gett mellan 4.000 och 6.000 nya jobb och beräkningar som forskarna gör i den preliminära rapporten visar att kostnaden per nytt jobb ligger mellan 1 miljon och 1,5 miljon kronor. Men det är enbart effekter på kort sikt. På längre sikt är reformen än mindre effektiv.
Det här är inget nytt. Dagens Nyheter konstaterade samma sak i sin genomgång i januari. Och finansminister Anders Borg (M) hade väldigt svårt att beskriva reformen som lyckad utan att ljuga när han fick frågor om den på en presskonferens härom veckan (cirka 16:00 in i klippet). Det är däremot nytt att IFAU, som sorterar under arbetsmarknadsdepartementet, säger den här sortens saker. Men det säger något om det empiriska underlaget för att påstå att arbetslinjen är lyckad. Regeringen tar vare sig ansvar för ungdomsarbetslösheten eller skattepengarna. Välkommen till arbetslinjen.