Det är lite tråkigt att statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som på senare år i alla fall lyckats låta som en feminist, faller tillbaka i man-måste-tillsätta-efter-kompetens-försvaret till varför han inte kommer driva kravet på den EU-kommission som nu ska utses ska vara jämställd. Europaportalen rapporterar från riksdagens EU-nämnd idag:
– En utgångspunkt brukar ju vara att man försöker hitta en kandidat som är lämplig för just de frågorna [som man får föreslagna av EU-kommissionens ordförande]. Det är svårt nog ändå att hitta dem som är mest kompetenta för de uppgifterna, sade Fredrik Reinfeldt om tillade att han ser frågan om jämställdhet som viktig.
Han sa också, på Reinfeldtska, att
När det gäller då att peka på genderbalans, som är en av utgångspunkterna då att ha balans när gäller tillsättandet så vill jag ju bara säga det vad gäller kommissionen är det enkelt att vara svensk statsminister då vi snart har haft tjugo år i oavbruten kvinnlig kommissionärsrpresentation från Sverige. Vi har noterat att Jean Claude Junker själv påpekat att han tycker att det här är en viktig fråga och att han gärna ser att det blir fler än nio i den nuvarande kommissionen. Det man då ska komma ihåg som sagt är att detta är föremål för nationell bestämmanderätt.
Reinfeldt säger att Sverige har sitt på det torra, att kommissionsordföranden Juncker lovat att de ska bli fler än nio kvinnor i den totalt 28 personer starka kommissionen, samt att han själv inte kan driva frågan eftersom medlemsländerna var och en utser sin egen kommissionär. Som om han inte ens kunde försöka påverka sina statsministerkollegor. Det är ett viktigt besked från Reinfeldt att han inte tänker driva den här frågan. Budskapet från EU-valrörelsen, att folk faktiskt bryr sig om jämställdhet, tycks inte ha gått fram. Det är Reinfeldts problem.