​Distriktsordförande för Liberala Ungdomsförbundet Väst Marcus Nilsen publicerade häromdagen en debattartikel på Metros debattsida med titeln: ”Slopa rökförbud även inomhus”. Varför är det alltid LUF som kommer med de konstigaste förslagen?

Artikeln är ett svar på en debattartikel av ordförande i Unga Allergiker Sofia Olsson. Hon menar att rökning på uteserveringar ska förbjudas då det är begränsande för folk med astma och överkänslighet. En fullt rimlig ståndpunkt som är byggd på allergikers erfarenheter och genomförda studier.

Men när LUF:aren Marcus Nilsen hör ordet förbud så ser han rött! Han slänger ur sig det första vapnet i den liberala verktygslådan:

”Den privata ägandet måste alltid gå först. Vill folk inte komma till min uteservering, välj då en annan.”

Men äganderätten då? Har inte Sofia Olsson tänkt på äganderätten? Hon hade antagligen ingen tid att tänka på äganderätten samtidigt som hennes astmatiska vänner hostade och kvävdes på en uteservering.

En majoritet mot LUF

Nilsen ger dock inte upp, han tänker inte bli låta Sverige falla för ett minoritetsstyre av allergiker!

”Det är för mig orimligt att det privata ägandet ska regleras utifrån vad en minoritet i samhället efterfrågar.”

Men är det verkligen en minoritet som vill ha rökförbud på uteserveringar? Enlig en studie som Olsson bygger sin artikel på, så är precis hälften av den svenska befolkningen FÖR en begränsning av rökning på uteserveringar. Hälften av den svenska befolkningen är knappast en minoritet.

Ibland undrar man hur en vardag ser ut på LUFs kansli i Stockholm. Har de en heltidsanställd som sitter och googlar på nyckelordet ”förbud” hela dagarna, som alltid är beredd att hugga till om någon skulle ens yttra ordet i den offentliga debatten.

Kommer LUF någonsin börja lägga riktiga förslag eller kommer bara fortsätta med sitt symboliska motstånd mot förbud?