​I somras avslöjades att alliansstyrda Stockholms läns landsting köpt stödstrumpor för 6000 kronor per par. I landstingets avtal med företaget Onemed saknades tillräcklig reglering för vad produkter fick kosta – då skenade förstås kostnaderna iväg.

Två veckor in i september visade det sig att en politisk tjänsteman hos landstingsrådet Ella Bohlin (KD) visste om bristerna i avtalet redan i december 2015, men valde att inte göra något. Då fick alliansstyrda landstinget snabbt avsluta avtalet. Hälso- och sjukvårdsdirektören signerade ett nytt avtal med Onemed. Alliansen lät alltså en tjänsteman teckna ett avtal om 900 miljoner kronor, trots att sådana beslut borde fattas av politiker.

För några veckor sedan kom förvaltningsrättens dom: det nya avtalet med företaget Onemed var olagligt. Det var fel av landstinget att skriva det så kallade avslutsavtalet med företaget Onemed. Förvaltningsrättens dom krävde att beslutet skulle tas igen av landstingspolitikerna.

Ny chans att göra rätt?

Igår kväll sammanträdde hälso- och sjukvårdsnämnden för att ta ett nytt beslut om avslutsavtalet. Landstingsoppositionen, S, MP & V, föreslog att landstinget skulle förhandla med Onemed för att se om de kan tänka sig riva det dyra avtalet. Om inte, ville oppositionen stämma företaget.

Men Alliansen ville inte ens förhandla för att få till ett mer rimligt avtal. Efter att nämnden hade röstat 10 - 10, valde Anna Starbrink (L), nämndens ordförande och ansvarigt landstingsråd, att använda sin utslagsröst för att få igenom avtalet med ett företag som redan lurat skattebetalarna på djävulskt mycket pengar.

De hade en chans att göra om och göra rätt, men landstingsalliansen vill fortsätta bränna skattebetalarnas pengar.