Med drygt en månad kvar till Moderaternas partistämma sjunker förtroendet för Anna Kinberg Batra. Senast igår visade en opinionsundersökning från Ipsos/DN att Moderaterna har rasat i opinionssiffrorna i sitt största fäste – Stockholms stad och län. Och som ett brev på posten börjar avgångskraven trilla in. Först ut var Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna. I en intervju med P4 säger Granfalk:

"Om man kollar på förtroendemätningar kan man slänga in vem som helst om man ska vara krass".

En annan som håller med Granfalk är den moderata riksdagsledamoten Isabella Hökmark som i Aftonbladet ska ha sagt:

"Jag hörde Pehr Granfalk i radion och tyckte han var bra. Jag säger bara så".

Ytterligare en moderat som ansluter sig till avgångskravet är Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge. Senast i morse meddelade även Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, att han tycker att Kinberg Batra ska avgå.

Men det är inte nytt att förtroendet för Kinberg Batra sjunker i samma takt som Titanic. Redan i våras fanns det krav på M-ledarens avgång från bland annat Christian Gustavsson, riksdagsledamot från Östergötland. Det framkom i ett repotage från SVT.

Expressens stjärnjournalist Niklas Svensson uppger även att Moderata Ungdomsförbundet, MUF, ska kräva Kinberg Batras avgång. MUF:s ordförande Benjamin Dousa verkar inte vara lika säker på den saken.

Oavsett om MUF vill lämna det sjunkande skeppet eller inte verkar Kinberg Batra vara rätt rökt.

För även om det just nu ser ut som att det bara är några få tomtar runt om i landet som skriker ”avgå!” så är det värt att komma ihåg att en av dessa är kommunalråd i Solna, hem till twittertrollet tillika riksdagsledamoten Hanif Bali och en av Moderaternas viktigaste kommuner.

Granfalk och Reichenberg lär inte vara ensamma stockholmsmoderater om att vilja byta ut Kinberg Batra. Och om hon förlorar Stockholm så förlorar hon allt.