Krisen i Alliansen är total. Då passar Liberalerna på att ha en partiledarstrid.

Igår morse meddelade Liberalerna i Uppsala och Örebro att de nominerar Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister och en ständig partiledarkandidat, till partiledare.. Senare på kvällen berättade Ohlsson, live i SVT:s Aktuellt, att hon ställer upp.

– Det som gör att jag fattar det här beslutet är att vi kravlar kring fem procent i varje opinionsmätning. Vi har gått bakåt i varje val sedan 2002 och vi fick vårt näst sämsta valresultat i historien 2014. Jag har velat Björklund en chans att vända den här negativa opinionen, men jag känner att nu är det ganska kort tid till valet, och jag tror att vi behöver ny energi och nytt ledarskap.

Hon ser sig som partiets stora räddning och det kanske hon kan vara. Med en socialliberal och tydlig liberalfeministisk profil uppfattas hon troligtvis som någonting annat än Major Björklund.

Birgitta Ohlsson nominerades redan för två år sen till partiledarposten, men valde då att inte ställa upp. Sedan dess verkar det som att planen varit i rullning. Förra året orsakade hon ett åtta timmar långt krismöte med riksdagsgruppen när hon kritiserade partiets inställning till Sverigedemokraterna och hållning i frågan om religiösa friskolor.

I januari 2017 lanserades Ohlssons bok ”Duktiga flickors revansch”. Lägligt, minst sagt.

Det skakar just nu i hela Alliansen. För bara några dagar sen ramlade avgångskrav på moderatledaren Anna Kinberg Batra in. Hon håller presskonferens 13.00 idag, kanske för att meddela sin avgång? Oavsett är det fint att se hur Liberalerna sympatikrisar.

I TIO år har Jan Björklund varit “Liberalernas” partiledare. Han har varit kritiserad i 9,9 år, hunnit sabba skolan och blivit kuk-ledaren med hela svenska folket. Ingen kommer gråta den dag han tvingas lämna svensk politik.

May the odds be ever in your favor Björkis.