Kristdemokraterna i Stockholm vill införa skoluniformer på ett antal så kallade “problemskolor” i Stockholm.

Gruppledare för KD i Stockholm Erik Slottner (KD) tror att det kan öka studieresultaten och ge ungdomarna i förorter som Rinkeby och Bandhagen mer disciplin.

– Det är mycket prat om att skolorna blir allt mer segregerade och att skolorna i många ytterstadsområden inte lyckas lyfta trots att de får mer pengar än andra skolor. Då vill vi pröva ett nytt grepp, säger Erik Slottner.

Slottner erkänner dock själv att det inte finns någon forskning som säger skoluniformer skulle ge ökade skolresultat, men han tror det kan vara ett intressant försök.

-Det är så pass intressant att det är värt att pröva, säger Erik Slottner.

Låter som en dålig grund för skolpedagogik, att en metod verkar lite kul eller intressant.

Lärarna säger nej

Vad tycker lärarna om detta? Tillförordnad rektor på Hagsätraskolan Yvonne Noté tror varken att det kommer öka studieresultaten eller att eleverna kommer vara villiga att börja ha på sig skoluniform.

– Jag tror att man får jobba med bättre ordning på andra sätt. Jag tror inte att det sitter i en uniform.

Detta förslag kommer alltså bara utifrån en känsla som Kristdemokraterna i Stockholm har. En känsla som säger att likriktighet och disciplin kommer ge bättre studieresultat, utan att tillfråga varken lärare, pedagoger eller elever.

Skoluniformer kommer inte lösa några problem i skolan. Det vet antagligen Kristdemokraterna i redan om, men detta är den enda vägen de kan försöka rädda röster från Sverigedemokraterna på.  Det enda skoluniformer i “problemskolor” kommer göra är att skillnad på vi och dem, istället för att faktiskt hjälpa skolor med bristande resurser.