2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon för 97 miljarder kronor. Det är den största kontantaffären som någonsin gjorts i Sverige. I vintras publicerade Svenska Dagbladet och TV4 en serie uppgifter och dokument som visade att det var en extremt dålig affär för skattebetalarna. Skandalen var ett faktum. Regeringen har varit väldigt osugen på att kommentera det hela. Och varenda minister som kommenterat affären har talat osanning.  

Fredrik Reinfeldt

I vintras påstod Reinfeldt tvärsäkert att:
”Regeringen har inte fattat något beslut om detta.”
TV4 har kommit över protokoll från Regeringskansliet om Nuonaffären. I dokumentet fastslår alliansens partiledare – däribland Fredrik Reinfeldt – att det ”Finns ej skäl att säga nej till affären”. Man kan säga nej, men väljer att inte göra det. Då har man fattat ett beslut. Det håller Maud Olofsson, en av de närvarande på mötet, med om.  

Anders Borg

När Svenska Dagbladet i vintras frågade finansministern om hans inblandning svarade han såhär:
Var du med och på något sätt godkände den här affären? – Det är som sagt näringsdepartementet som ska svara på frågor kring den här affären eftersom ansvaret för de statliga bolagen då låg där. Jag tolkar det som att du inte var informerad? – Vi har kollektivt ansvar i regeringen för de beslut som fattas, men det är ansvarigt statsråd som ska redovisa, i det här fallet Maud Olofsson.
Men när nya dokument som visade att bland andra Anders Borg var informerad, läckte ut dagen därpå, lät det plötsligt såhär: ”Det är klart att finansdepartementet är informerat”.  

Peter Norman

Igår sa finansmarknadsminister Peter Norman såhär:
”Det man kan säga i dag är att det var ett högt pris utifrån den information vi har i dag”
Regeringen visste om att priset var för högt redan då. Drygt fyrtio miljarder för högt, för att vara exakt. På samma presskonferens sa Norman också såhär om affären:
”Någon information till partiledarna gavs inte”
Inte heller detta stämmer. Här är protokollet från regeringssammanträdet som visar att de övriga partiledarna var informerade. På grund av den usla Nuonaffären ska Vattenfall nu styckas upp i två bolag. Såhär kommenterade Norman den informationen på sin presskonferens häromdagen:
”Vi har ju fått det här precis under de senaste timmarna”
Om man med ”under de senaste timmarna” menar ”över en månad sedan” talar han sanning. Vattenfalls styrelseordförande berättar nämligen för Svenska Dagbladet att
”Det är naturligtvis inte på det viset. Jag har pratat med både Peter Norman och statssekreterare Erik Thedéen om våra planer på att dela verksamheten i en nordisk och en kontinentaleuropeisk del.”
 

Jan Björklund och Göran Hägglund

De vägrar kommentera. Det gör de nog klokt i.