​Igår skrev Expressen att privata kliniken Ultragyn (en del av Praktikertjänst-koncernen) på Sophiahemmet i Stockholm har betalat bonus till gynekologerna efter hur mycket de skär i kvinnorna eftersom att kliniken får mer betalt av landstinget för större ingrepp. Företaget har också återanvänt engångsmaterial, till exempel knivblad, som används under operationer.

Enligt Expressen är en av landstingsråd Anna Starbrinks (L) nära medarbetare vän med en läkare som även är Ultragyns delägare.Och så sent som på onsdag kväll gav landstinget kliniken utökade uppdrag, trots att kliniken var under granskning för om de skurit i patienter i onödan. Carola Lemne var Praktikertjänsts vd innan hon gick till Svenskt näringsliv.

Sedan flera år tillbaka är det kaos i Stockholms förlossningsvård. Förlossningen på Nya Karolinska hinner inte öppna i år som planerat. Förra året stängde det privata BB Sophia (en del av Praktikertjänst-koncernen) eftersom barnafödandet inte var tillräckligt lönsamt (en årlig omsättning på omkring 160 miljoner kronor) för Praktikertjänst. Samtidigt avvecklades populära, barnmorskeledda Södra BB på Södersjukhuset, och ett 40-tal barnmorskor sade upp sig från landstinget. För de barnmorskor som är kvar är arbetsbelastningen stor och arbetsmiljön dålig.

Kvinnor som föder i Stockholm får fler och mer allvarliga bristningar än i andra landsting enligt en granskning Socialstyrelsen har gjort. Familjer som nekas plats på BB tvingas föda barn på Essingeleden.

Samtidigt är landstingsrådet Anna Starbrink oerhört cynisk. ”Förlossningsvården behöver inga (V)alårssatsningar” kommenterade hon regeringens extrasatsning som väntas ge 100 miljoner 2017 till Stockholms län landstings förlossningsvård. Hon ”välkomnar” pengarna men ska inte använda dem för att anställa fler, kommenterar hon i DN.

Kanske inte världens överraskning att det blev såhär. Alliansen har till och med tagit hjälp av de privata vårdföretagen för att sätta ihop sitt budgetförslag.

Vet ni vad. Kvinnors trygghet och hälsa är faktiskt viktigare än ert 10-åriga nyliberala jävla experiment som är Stockholms läns landsting. Kvinnor betalar ett högt pris för vinstjakten som bara gynnar riskkapitalbolag. Att kalla detta för valfrihet och ökad kvalitet är oförskämt.