Det är ingen jätteöverraskning att Ulf Kristersson idag blev Anna Kinberg Batras efterträdare som Moderaternas partiledare. I några veckor har han stått utan motståndare i kampen om partiledarposten, trots att han står för precis den politik som påstods vara problemet med Anna Kinberg Batra. Den enda skillnaden är väl att han har kuk. Och ett lite sämre track record än den tidigare M-ledaren.

Så vi utforskade våra Alliansfritt-arkivet lite och hittade ett axplock av hur Kristersson i princip har ägnat hela sin politiska gärning åt att fiffla och stjäla från samhällets mest utsatta.

90-talet tyckte MUF-ordföranden Kristersson att ”vi har ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten”.

2006 vann hans parti kommunvalet i Stockholm på att lova en jobbgaranti – alla som gick på socialbidrag skulle få jobb inom fem dagar. Efter valet, när han blivit socialborgarråd, meddelade han att något sådant hade han minsann aldrig sagt, och jobbgarantin ställdes in.

Som socialborgarråd i Stockholm har Kristersson även försvårat för socialbidragstagares bostadssituation. Tyvärr hade han innan valet lovat att fixa fram hundra lägenheter (100) för hemlösa. Det blev inga (0) lägenheter, och Kristersson konstaterade att han misslyckats med sitt mål om att halvera hemlösheten i Stockholm, eftersom att endast en (1)  av hundra hade fått en bostad. Han tycker förstås även att ”låglönejobb” med 4000 kronor i månadslön är en bra idé och att nyanlända svenskar är bilbrännare.

Snodda lägenheter och brända skattepengar

2010 fick Kristersson en lägenhet som var avsedd för sjuka eller behövande kvinnor. När han blev konfronterad valde han dock att fly från intervjun:

 

Under Kristerssons tid som socialborgarråd i Stockholm ägde många kritiserade privatiseringar rum: stadens förskolor och hemtjänstenheter såldes för småpengar. 2013 bedömde en oberoende expert i DN att de för 3,4 miljoner kronor sålda verksamheterna 2008 hade ett värde på 81 miljoner kronor och gjort vinster på 65 miljoner kronor på bara tre år. Till exempel Vantörs hemtjänst i Stockholm såldes för 69 500 kronor och gjorde en vinst på 5,4 miljoner kronor redan efter nio månader.

Inget har förändrats idag

När en riksdagsledamot (S) i en riksdagsdebatt 2013 frågade dåvarande justitieminister Beatrice Ask om Kristerssons usla affärer under hans tid som socialborgarråd svarade Ask

– Det är inte olagligt att vara korkad eller att göra dåliga affärer eller att ha dåligt omdöme.

Verkligen inte, man kan till och med bli partiledare.

I torsdags rapporterade TV4 att Kristersson har åkt taxi för 113.000 kronor på två år – notan har skattebetalarna stått för. Ofta har det handlat om väldigt korta resor inom promenadavstånd. Han drar på sig ca fem gånger så stora taxikostnader som sina riksdagskollegor. Han förklarar att han åker taxi för att han vill “möta folk ansikte mot ansikte”.

Sveriges radio sammanställde ett kort faktablad om alla gånger Ulf Kristersson varit i blåsväder.

Tyvärr verkar inte partiledarbytet direkt funka som strategi. Enligt en färsk Novusmätning har väljarna tappat tron på partiet. Ulf Kristersson kommer att backa Anna Kinberg Batras SD-linje som ny partiledare. Vem hade anat att Moderaternas ras inte hade med Anna Kinberg Batra att göra.

Grattis Moderaterna! Och lycka till Uffe!